Hvad er VVS?

En VVS’er er kort sagt det, man i gamle dage kaldte en blikkenslager. Ligesom tiden generelt har VVS-faget selvfølgelig også udviklet sig enormt igennem tiden, og VVS-branchen er i dag en højt specialiseret branche, ligesom begrebet VVS dækker over en bred vifte af opgaver og fagområder. Der er altid hurtig hjælp at hente, og i København er der godt VVS arbejde at hente. Vi vil i denne artikel komme i dybden med, hvilke opgaver en VVS-arbejder egentlig tager sig af. God læsning.

repearation håndvask

Ventilation, varme og sanitetsteknik

De tre bogstaver VVS står i dag for Varme, Ventilation og Sanitetsteknik. Tidligere dækkede bogstaverne over ordene vand, varme og sanitet, men efterhånden som området er vokset, er betegnelsen også blevet udvidet, så den stadig er dækkende. Det betyder grundlæggende at VVS’ere kan arbejde med opgaver indenfor alle aspekter af de tre områder. Indenfor varme-området kan det være alt fra centralvarme og selvstændige varmeanlæg til radiatorer, der ikke opfører sig, som de skal. Når det gælder ventilation, er området også vokset de seneste mange år. Vi ved i dag mere om, hvor vigtig frisk luft er i indendørsmiljøer end nogensinde før, og det betyder også, at der er flere opgaver med installation og vedligeholdelse af ventilationsanlæg i både erhvervsejendomme og private boliger.

Vandrør og afløb

Sanitetsteknik dækker kort sagt over alt, hvad der har med vand- og afløb at gøre. Det gælder for eksempel installation- og vedligehold af vandrør i både køkken og bad, samt afløb begge steder. Det samme gælder for toilet og bad. Det er umiddelbart denne del af VVS-arbejdet, som de fleste forbinder med faget, og det er også den del, der ligger tættest på det traditionelle blikkenslagerarbejde.

Erhvervsfaglig uddannelse

VVS-uddannelsen er en erhvervsfaglig uddannelse, der som regel udbydes på de tekniske skoler. Uddannelsen varer typisk mellem tre-et-halvt og fire år. Forskellen ligger typisk i, om man vælger at specialisere sig indenfor et særligt fagområde eller ej. De forskellige specialiseringer dækkes af titler som VVS- og blikkenslager, energimontør, energispecialist, VVS- tag- og facademontør, ventilationstekniker og rustfast industrimontør. Vælger man ikke at specialisere sig, får man titlen VVS’er. En VVS’er kan opnå betegnelsen ”autoriseret” ved at gennemgå en række kontroller og prøver, der udbydes forskellige steder. Kontrollerne overvåges af sikkerhedsstyrelsen.

VVS i super- og byggemarkedet

Udover den professionelle brug af titlen VVS’er, dækker de tre bogstaver typisk også over en sektion i det lokale bygge- eller supermarked. VVS-hylderne vil ofte indeholde alt, der har noget at gøre med vand, afløb, badeværelsesindretning og lignende. Det er vigtigt at undersøge, hvor meget arbejde man selv må udføre, inden man forsyner sig med materialer fra byggemarkedet, da en række installationer kun må udføres af autoriserede VVS’ere.

VVS i København
Kompagnistræde 33
1208 København K
Tlf.: 70 87 42 60

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *