Alt du bør vide om tandfyldninger

Man får lavet fyldninger i forbindelse med huller i tænderne. Huller i tænderne skyldes, at bakterier fra madrester omdannes til syre, der ætser tanden, hvis madresterne ikke fjernes. På et tidspunkt vil ætsningen være så markant, at man ikke længere vil kunne undgå en tandskade, selvom man børster sine tænder godt, og det er i sådan et tilfælde, at man laver en fyldning. Denne fyldning gør tanden stabil og stopper ætsningen, så denne ætsning ikke bevæger sig længere ind i tanden og til sidst inficerer tandnerven. Dette vil nemlig resultere i tandnervebetændelse, som gør frygteligt ondt, og som skal behandles med en rodbehandling, der både er omfattende og dyr.

Hvilke materialer er fyldninger lavet af, og hvad er bedst?

Førhen brugte man amalgamfyldninger, men dette er man af miljømæssige årsager gået væk fra stort set. Dette skyldes, at 50 % af disse amalgamfyldningerne består af kviksølv, og dette er usundt for kroppen. Er man af en ældre generation, og har man fået lavet disse amalgamfyldninger, der indeholder kviksølv, har man mulighed for at få disse erstattet med plastikfyldninger. Tandlægerne i Lyngby bruger  ofte Plastikfyldninger og det er hvad de fleste nutidige fyldninger er lavet af. Enkelte gange bruger man stadigvæk amalgamfyldninger, hvis dette er den eneste løsning og samtidig forsvarligt sundhedsmæssigt.

Plastikfyldninger er dog det primært brugte fyldningsmateriale, og det er der en række gode grunde til. Der er nemlig mange fordele ved at benytte fyldninger af dette materiale: plastikfyldningerne er tandfarvede, de klæber tandsubstansen sammen, så tænderne bliver stærkere, det er et stærkt materiale, der kan klare at tygge i stort set alt og plastik er et materiale, der på ingen måde er sundhedsskadeligt for kroppen.

gode tandlæger i  søborg

Der er dog en enkelt ulempe ved at bruge plastikfyldninger, og det er, at det kræver meget professionelt arbejde af tandlægen. Plastik er nemlig lidt vanskeligt at arbejde med, og tandhullet skal være fuldstændig tørt, inden man bruger en plastikfyldning. Dette betyder, at i tilfælde hvor hullet er ekstremt dybt, egner plastik sig ikke som fyldningsmateriale, da det er for besværligt at sikre, at dette hul er helt korrekt forarbejdet og komplet tørt. I disse tilfælde er guldfyldninger den bedste løsning, men der er også en række problematikker omkring dette materiale. Først og fremmest er det et ekstremt dyrt materiale, og så er der helt åbenlyst også guldfarven, der adskiller sig markant fra farven på resten af tandsættet. Dog er guldfyldninger langtidsholdbare, og de beskytter tænderne ekstremt godt mod nye huller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *