10 trin til at finde en psykiater

Der kan være mange grunde til, at man søger psykisk behandling. Heriblandt er depression, stress og selvmordstanker nogle af de mest hyppige. Her er ti ting at overveje når du leder efter en psykiater, uanset hvilket problem du står med.

  1. Gå til lægen. Lægen skal sandsynligvis give dig en henvisning for at du kan finde en psykiater. Spørg også lægen, om denne har særlig gode erfaringer med en specifik psykiater.
  2. Vær specifik i dit valg af køn. En mandlig eller en kvindelig psykiater kan sagtens være lige dygtige, men det kan være, at du har en præference, når det kommer til at dele personlige oplevelser og følelser med en anden person.
  3. Ring og bestil en tid. Bemærk at der kan være ventetid ved visse klinikker.
  4. Til din første aftale hos psykiateren bør du lære denne at kende. Vær ikke bange for at stille spørgsmål. Sørg for at få forventningsafstemt til dette møde.
  5. Enten er denne psykiater den helt rigtige, eller også er han eller hun det bare ikke. Selvom det måske var en længere proces at finde den første, bør du ikke føle dig presset til at blive ved med at se denne psykiater, hvis du ikke føler dig tryg.
  6. Hav tålmodighed. Der kan sagtens gå lang tid før du finder den rigtige behandler, men hellere det, end at affinde sig med en behandler som ikke rykker ved dit problem.
  7. Stil krav til behandleren ved første møde. Spørg til din ret til privatliv, og gør det klart for behandleren, at du ikke ønsker at denne deler din følsomme information med nogen. Ifølge loven må de ikke, men det kan stadig være rart for dig, at have haft denne samtale.
  8. Spørg til prisen. Herhjemme er noget af behandlingen dækket af det offentlige, andet skal du selv betale. Kom dette i forkøbet.
  9. Medicin. Om du vil have medicin eller ej er næsten altid op til dig. Hvis tvangsmedicinering er nødvendigt vil du sandsynligvis blive flyttet til et psykitatrisk bosted eller anden type behandlingscenter i stedet. Medicinen kan hjælpe på symptomer imens du behandler din lidelse. Især antidepressiv medicin kan have stærke bivirkninger. Stil mange spørgsmål og diskuter fordele og ulemper med din psykiater.
  10. Følg psykiaterens råd. Du skal selvfølgelig kunne stå inde for de ting, psykiateren vil have dig til, men langt hen ad vejen har du fundet denne hjælp, fordi du har behov for professionel ekspertise.

 

PUS A/S
Algade 54 1. sal
4000 Roskilde
Tlf. 70 21 02 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *